Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" u Galeriji Matice srpske

U Galeriji Matice srpske  u petak, 5. aprila 2019. godine u 20.00 sati otvorena je  izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti". Izložba je u Galeriji Matice srpske otvorena do 21. juna 2019. godine, nakon čega će biti prikazana i u Narodnom muzeju u Beogradu od 28. juna do 15. septembra 2019. godine.

Đura Jakšić i njegovo umetničko stvaralaštvo povezali su dve nacionalne muzejske ustanove ‒ Galeriju Matice srpske i Narodni muzej u Beogradu ‒ da zajednički realizuju izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti kojom se predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Svečano otvaranje izložbe održaće se u petak, 5. aprila 2019. godine u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1). Na otvaranju izložbe će govoriti: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, dr Snežana Mišić, autorka izložbe i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.


Izložba objedinjuje preko četrdeset umetničkih dela Đure Jakšića iz nekoliko muzejskih kolekcija – Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva. Sveobuhvatnim pregledom, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju. Među izloženim delima je i jedna do sada javnosti nepoznata slika iz privatnog vlasništva, koja čini novinu u poznavanju likovnog stvaralaštva ovog umetnika. Slikarski opus upotpunjen je delima Jakšićevog književnog rada i određenom arhivskom građom: pismima, fotografijama i rukopisima iz fondova Matice srpske, Muzeja grada Beograda i Biblioteke Matice srpske. Time je, između ostalog, ukazano i na verbalno-vizuelno prožimanje u Jakšićevom umetničkom opusu koji se prepoznaje kao jedan od najkompleksnijih u srpskoj sredini u kome je došlo do takvog prožimanja likovnog i književnog izraza, što predstavlja jednu od osobenosti i vrednosti njegovog dela. Na ovaj način omogućeno je potpunije sagledavanje i razumevanje Đure Jakšića i njegovog umetničkog stvaralaštva, kao i mesta koje ono zauzima u srpskoj kulturi i umetnosti.

Autorka izložbe je dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, a izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti / Đura Jakšić. Between Myth and Reality, sa raspravnim tekstom, hronologijom i katalogom izloženih radova.

Sastavni deo izložbe je i multimedijalna prezentacija ikonostasa iz crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koji je bio prvi veliki slikarski posao mladog Đure Jakšića. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu ‒ Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Katedrom za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, publici je zahvaljujući savremenoj tehnologiji dostupan i ovaj Jakšićev slikarski rad. Takođe, u visokokvalitetnoj formi uz snažan trodimenzionalni doživljaj, u saradnji sa Studio-om 360 iz Novog Sada kreirana je i virtuelna šetnja izložbom, čime je postala dostupna i širem auditorijumu.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program: stručna tumačenja i predavanja, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade, kao i projekcija igrano-dokumentarnog filma „Novosadski dani Đure Jakšića” u produkciji Radio-televizije Vojvodine, koji je snimljen povodom organizovanja izložbe. Za vreme trajanja izložbe biće priređen poseban program pod nazivom Slika u gostima u okviru kojeg će novosadska publika tokom jednog vikenda (18‒19. maj) imati priliku da u Galeriji Matice srpske vidi najpoznatiji portret Đure Jakšića Devojka u plavom, a u isto vreme beogradska publika će u Narodnom muzeju moći da vidi čuvenu sliku Nadurena devojčica Uroša Predića. Gostovanjima remek-dela u partnerskim ustanovama ukazuje se na važnost i vrednost međumuzejske saradnje na nacionalnom nivou.

 

Izvor: Galerija Matice srpske