Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Mladi biraju"

U petak 1. februara u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske otvorena je izložba Mladi biraju - izložba umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca.

Grad Novi Sad je 2019. godine Omladinska prestonica Evrope. Povodom toga Galerija Matice srpske, realizuje jedinstvenu izložbu Mladi biraju – izložbu umetničkih dela Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca. 

Zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad 2021”, OPENS 2019 i Vojvođanske banke – OTP grupe, preko dvadeset srednjoškolaca iz Novog Sada se kroz projekat Mala škola muzeologije upoznalo sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su kako radi muzej i koje sve mogućnosti pruža. Nakon nekoliko meseci, srednjoškolci su dobili priliku da samostalno osmisle svoju izložbu. Oni su istraživali kolekciju Galerije Matice srpske, kroz druženje raspravljali o različitim interesovanjima mladih i kao rezultat kreirali izložbu Mladi biraju, od njene ideje do realizacije. Kroz tri teme: Vremeplov društva, Početak kraja i A ko sam ja? na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive. 

Tokom trajanja izložbe omladinski klub OPENS će u sastavu izložbe imati tzv. OPENS zonu, gde će svi posetioci izložbe moći da se upoznaju sa idejom i programima Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope. 

 

Izvor: Galerija Matice srpske