Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba skulptura i projekata Dušana Džamonje u ARTE galeriji

U galeriji Arte 25. oktobar 2018. u 18:30 otvorena je izložba Dušana Džamonja. Izložba je otvorena do 1. decembra 2018. godine.

Izložba je deo je zajedničkog projekta beogradske galerije Arte i ciriške galerije Thalberg u čijem je izložbenom salonu tokom jeseni 2017. godine upriličena izložba skulptura i crteža Dušana Džamonje. Izložbu u Cirihu treba sagledati u svetlu volje da se umetnost ovdašnjih umetnika značajnih za jugoslovensku istoriju umetnosti promoviše na svetskoj razini i da joj se osigura pozicija koju zaslužuje. Treba pozdraviti ogroman napor umetnikove porodice da promoviše vanvremensku umetničku zaostavštinu ovog istaknutog stvaraoca i vizionara. Namera organizatora ovog projekta je da beogradskoj likovnoj publici približi stvaralaštvo jedne od najvećih umetničkih ličnosti novije lokalne istorije.

Izložba je podeljena na dve celine: skulpture i projekte – mobilne skulpture manjih dimenzija i projekte prezentovane uz pomoć uobičajenih metoda koje koriste arhitekte – makete, planovi i štampane prezentacije 3D rešenja. Ideja kustosa bila je da se uoči kolika je međusobna povezanost Džamonjinih vajarskih i arhitektonskih rešenja, odnosno da se pokaže na koji način su dominantni krivi, sferični, ovalni, uglasti oblici zastupljeni u skulpturi transponovani na zdanja velikih razmera. Izloženi radovi svedoče o neodvojivosti arhitektonskih rešenja i skulpture. Skulpture manjeg formata čije je estetske kvalitete Džamonja razvio do majstorstva uistinu su pravi kolekcionarski izuzeci. Ova ostvarenja “kućne plastike” poseduju istu snagu koju imaju “skulpture” džinovskog formata (spomenici i zgrade) na otvorenom. Isti je odnos skulptura i radova na papiru koji su mnogo puta skupa izlagani. Postoji neraskidiva veza između ovih medijuma koja su za Džamonju jednako važna kao sredstva istraživanja kreativnosti.

 

Izvor: Galerija Arte