Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba “Slike prolaznog sveta – Odnosi francuskog i srpskog intimizma” u Parizu

Кatalog “Slike prolaznog sveta – Odnosi francuskog i srpskog intimizma”, autorke Dijane Metlić objavljen je povodom istoimene izložbe koja će, u Кulturnom centru Srbije u Parizu, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, biti upriličena od 5. decembra 2018. do 9. februara 2019. godine.

Izložbom Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma se francuskoj javnosti predstavlja 20 umetničkih dela poznatih srpskih slikara – Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića i mnogih drugih umetnika koji su prihvatili i preoblikovali slikarstvo francuskog intimizma.

Zahvaljujući svojim putovanjima, kraćim i dužim boravcima u Francuskoj, srpski umetnici su preneli duh intimizma u svoje poimanje sveta, enterijere, predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova. Njihova dela su odgovor na stvarnost koja ih je usled Drugog svetskog rata ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište. Upravo usled topline koja zrači iz tih prizora, tišine ostvarene pomoću hromatske ravnoteže i umirene game, intimizam prekoračuje geografske, vremenske, nacionalne i bilo koje druge ustanovljene odrednice.

Izložba kroz slike, tekstove i fotografije prikazuje višeslojne veze između srpske i francuske kulture i govori o preplitanju životnih puteva, tematskih i likovnih opredeljenja i sudbina francuskih i srpskih slikara epohe intimizma.

Autorka izložbe i istoimenog kataloga (na srpskom i francuskom jeziku) je dr Dijana Metlić, istoričarka umetnosti i profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i stručna tumačenja izložbe na francuskom i srpskom jeziku za širu javnost.

Iz Galerije Matice srpske navode da duguje veliku zahvalnost privatnim vlasnicima koji su ustupili svoja dela za ovu izložbu, kao i saradnicima – Francuskom institutu u Srbiji i Кulturnom centru Srbije u Parizu.

"Izložba i monografija Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma, predstavljene su u Novom Sadu, ali nam se činilo da je važno da makar deo izložbe predstavimo i francuskoj publici kroz izložbu u Кulturnom centru Srbije u Parizu. Sa nešto manjim brojem slika iz kolekcije Galerije Matice srpskih i privatnog vlasništva, pokušali smo da prenesemo osnovnu ideju izložbe kroz dela najznačajnijih autora ovog pokreta i njihova raznovrsna tematska i stilska opredeljenja kako bi francuskoj javnosti prikazali duh intimizma u srpskom slikarstvu. Кatalog koji prati izložbu obuhvata kraći rapsravni tekst dr Dijane Metlić i reprodukcije dela odabranih za izlaganje u Parizu."

U godini koja je proglašena za Evropsku godinu kulturnog nasleđa ova izložba ima posebni značaj jer doprinosi nekim od osnovnih ciljeva ove proslave – podstiče svest o našoj zajedničkoj prošlosti i vrednostima i pojačava osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. U tom svetlu gostovanje Galerije Matice srpske u Parizu sa izložbom o francusko-srpskim vezama u okviru intimističkog slikarstva ima još veću vrednost.

 

Izvor: Na dlanu