Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba „ Srpsko slikarstvo XX veka (1950–2000) – izbor iz privatnih zbirki”

U Galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „ Srpsko slikarstvo XX veka (1950–2000) – izbor iz privatnih zbirki” koju su organizovale Fondacije „Plavo” i Medija centar „Odbrana”.

Potpukovnik Biljana Pašić iz  Medija centra „Odbrana“, istakla je da se autor izložbe, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, opredelio za dela više od 50 umetnika koji su obeležili našu likovnu scenu druge polovine 20.veka.

– Većina izloženih dela smatra se kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i izlagana su na velikim likovnim smotrama u svetu poput Bijenala u Veneciji, Aleksandriji, Tokiju, Sao Paolu i najznačajnijim likovnim manifestacijama u zemlji. Sigurni smo da ćete uživati pred delima naših najznačajnijih umetnika među kojima su Petar Lubarda, Milo Milunović, Peđa Milosavljević, Mića Popović, Petar Omčikus, Stojan Ćelić, Aleksandar Tomašević, Lazar Bozarević, Leonid Šejka, Ljuba Popović, Olja Ivanjicki, Radomir Damnjanović, Vladimir Veličković i drugi velikani – rekla je ona.

Obraćajući se posetiocima, okupljenim u velikom broju, Jelena Knežević, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije rekla je da će izložba trajati do 1. februara i da će u tom periodu biti priređena stručna i autorska vođenja.

U ime Fondacije „Plavo“, direktor Nikola Stojčević, se zahvalio svima koji su pomogli organizovanje izložbe i objavljivanje monografije Nikole Kusovca kojom je u značajnoj meri mapirano i označeno kulturno dobro brižljivo čuvano u privatnom vlasništvu, među kojima su „Dunav osiguranje“, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Gradski sekretarijat za kulturu.

Otvarajući izložbu istoričar umetnosti Nikola Kusovac je rekao da su izložena dela zapravo samo deo onoga što može da se nađe i pročita u njegovoj monografiji.

– Suština je u knjizi, a u toj knjizi su moji pogledi na našu umetnost 20. veka. Oni nisu samo moji, već i onih na čijim ramenima stojim. Imao sam sreće da jedno od tih ramena bude i ono Milana Kašanina. Ova izložba je rekao bih omaž Milošu Kašaninu, jer osnova za moje poglede na umetnost proističe iz jednog njegovog upozorenja, napisanog posle nekog našeg predstavljanja u svetu. Tada je napisao da stalno volimo da se predstavljamo onima koji neće ni da nas pogledaju – rekao je Kusovac.

Razlog za otvaranje izložbe u galerijskom prostoru Doma Vojske, prema rečima Jelene Knežević jeste bogata istorija izlaganja koja datira još od 1953. godine, kada je Galerija i osnovana ali i zbog sličnosti tematike i autora koje baštini Umetnička zbirka Doma Vojske Srbije sa više od 1.500 dela. 

 

Izvor: Medija centar Odbrana