Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

„Šidski pejzaž Save Šumanovića” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije

U Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije u utorak 11. juna biće otvorena izložba slika „Šidski pejzaž Save Šumanović” iz Galerije slika „Sava Šumanović” iz Šida.

U umetničkom fondu Galerije u Šidu čuva se više od 150 slika inspirisanih „šidskim krajinama”. Posvećenost slikara baš ovoj temi predstavljala je veliki izazov i odgovornost prilikom rada na izložbi. Umetnik je na svojim platnima, u svom bogatstvu kolorita i svetlosti, ovekovečio promene godišnjih doba, različito doba dana, brojne puteve, sokake, njive, šumarke i usamljena stabla, vedra neba, razigrane oblake. Imajući u vidu obrazovanje umetnika, njegovu promišljenost i posvećenost radu, iskustvo Pariza i njegove stavove o umetnosti, svesni smo da pejzaži koje je naslikao nisu samo likovni doživljaji. U svoj svojoj čistoti, jasnoći, svetlini i toplini, oni su ogledalo duše slikara.
 
Kako ističu iz Galerije slika „Sava Šumanović”, „Izložbu čini 27 dela. Najteže je bilo odlučiti koje slike ostaviti u depou. Imajući u vidu da je u poslednjih 10 godina ovo treća izložba realizovana u saradnji sa Medija centrom „Odbrana”, opredelili smo se da pružimo mogućnost posetiocima da se upoznaju s delima koja nisu ranije izlagana u ovom prostoru, da izložimo slike koje su nedavno restaurirane i pružimo im mogućnost da uživaju u dijalogu sa posmatračima”.
 
Izložba je otvorena do 27. jula. Ulaz je slobodan.

 

Izvor: Galerija Doma Vojske Srbije