Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

13. NOĆ MUZEJA - Kulturom i smehom protiv sujeverja

Uz pomoć kulture, znanja i smeha, više od četrdeset gradova i mesta širom Srbije obeležiće trinaestu Noć muzeja, koja se ove godine održava 21. maja sve od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći.

Trinaesti put za redom jedna majska subota držaće budnom celu Srbiju! Ovogodišnja Noć muzeja održava se 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. Omiljeni gradski prostori oživeće tokom ove noći, upoznajući posetioce sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama koje će kroz Noć muzeja prerasti u najlepše uspomene.

Posetioce očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, kroz koje će moći da se uvere da je 13 sasvim bezopasan broj, a 13. Noć muzeja najbolja do sada.

Najraznovrsniji program posetioce očekuje u Beogradu. Uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, inostrani i domaći umetnici susrešće se na izložbi koja na savremen način, kroz umetnički objektiv, istražuje priče devojačkih škrinja. Filmofili će moći da se upute na putovanje kroz istoriju sedme umetnosti ispričanu iz ugla najpoznatijih filmskih plavuša, a svoj krug u Noći muzeja provozaće i zaljubljenici u najpopularnije italijanske dvotočkaše. Premijerno će biti izložen jedan od Teslinih revolucionarnih izuma neposredno povezanih sa lečenjem i medicinom, specijalnom postavkom biće obeležen i vek od povlačenja i boravka srpske vojske na Krfu, a svoja vrata otvoriće i Dečji paviljon kao centralno mesto sve aktuelnije dečje ture u Noći muzeja. Posebna počast biće odata Petru Kočiću, našem čuvenom piscu koji je preminuo pre sto godina i to u Doktorovoj kuli, najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu, koja svoja vrata posetiocima otvara u Noći muzeja.

Šabac će u Noći muzeja obeležiti dva važna jubileja – 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića pod čijim uticajem je ovaj grad poprimio izgled evropske varoši, kao i 160 godina od osnivanja Prve narodne apoteke. U Narodnom muzeju biće otvoren književni salon gospodara Jevrema po ugledu na čuvenu biblioteku u kojoj su se sretali i polemisali slavni srpski umovi, a brojni posetioci imaće priliku da zavire i u skrivene prostorije Prve narodne apoteke, tog najreprezentativnijeg farmaceutskog objekta. Samo ove večeri šetaće se i kroz vreme dugo dva miliona godina, a najhrabriji će moći da se poigraju sa vatrom i otkriju kako su topli plamenovi nade oblikovali istoriju čovečanstva.

Tema smeha i zabave obeležiće ovogodišnje majsko druženje u Ćupriji. Muzej „Horeum Margi-Ravno“ predstaviće dela inspirisana cirkusom, uz brojne vesele i nikad šarenije cirkuske kostime i rekvizite. Goste muzeja uveseljavaće za ovu priliko specijalno pripremljeni performans klovnova, dok će u ambijentu dvorišta muzeja biti demonstrirano i pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa!

Obrenovac će prikazati svadbene običaje iz ovog kraja od početka XX veka do naših dana kroz raznorazna dokumenta, pozivnice, čestitke, venčanice, svadbena odela, devojačku spremu, miraz, svadbeno prstenje.... Kićenje fijakera i automobila, pripremanje svadbenog venca i naravno, svadbarske pesme, upotpuniće ovu postavku, dok će svi posetioci biće „zvanice“, okićeni ruzmarinom i posluženi mladenačkom tortom na pravom venčanju koje će se održati u biblioteci.

Prvi put u ovogodišnjoj Noći muzeja Pančevo će otvoriti deo kompleksa Stare Vajfertove pivare u kojima se nalaze stari proizvodni pogoni,  izgrađeni krajem XIX i početkom XX veka. Pivara u Pančevu osnovana je davne 1722. godine i predstavlja najstariji industrijski objekat u Srbiji, a ujedno i najstariju pivaru na Zapadnom Balkanu. Ovaj spomenik kulture pod zaštitom države otvoriće svoja vrata posetiocima Noći muzeja, vodeći ih na jedinstvenu pustolovinu kroz vekove.

Nakon prošlogodišnjeg uspešnog debitovanja, Kosovska Mitrovica i ove godine ostaje deo najlepše muzejske priče u Srbiji. Fakultet umetnosti  približiće publici umetničku muziku kroz interaktivne nastupe izvođača, uz razotkrivanje tajni brojnih muzičkih instrumenata, dok će na centralnoj izložbi biti predstavljeni radovi profesora i studenata slikarskog, vajarskog i odseka grafičkog dizajna.

Posetioci 13. Noći muzeja u Bečeju imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa jedinstvenom zbirkom metli iz celog sveta, saznaju čime se sve bavi scopaeologija – nauka o metlama, kao i zbog čega je ovaj tako koristan i univerzalan predmet povezan sa brojnim narodnim običajima, sujeverjem i plesovima.

U Kragujevcu će iste večeri biti otvorena izložba „Ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934. godine“, kojom će Istorijski arhiv Šumadije pokušati da rasvetli jedan od važnijih događaja u istoriji naše zemlje tokom XX veka.

Izvor: www.nocmuzeja.rs