Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

45 godina Memorijala umetnika - Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba 45 godina Memorijala umetnika, posvećena obeležavanju 45 godina od osnivanja Memorijala umetnika i 55 godina od otvaranja muzeja za javnost.

Povodom obeležavanja dva jubileja od posebnog značaja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog realizovala je postavku portreta i autoportreta, kao i dela nabavljenih tokom poslednjih godina rada muzeja. Segment postavke zamišljen je kao osvrt na nekadašnji izgled ovog prostora, a posebno je istaknuto stvaralaštvo Nebojše Mitrića, najmlađeg umetnika iz kolekcije Beljanskog.

Memorijal umetnika je osnovan 1971. godine kao segment stalne postavke Spomen-zbirke, prema zamisli Pavla Beljanskog da svoju zadužbinu upotpuni portretima i autoportretima svih umetnika koji su zastupljeni u njoj. Tokom proteklih decenija nabavka novih eksponata, programske inovacije i upotreba različitih tehnologija omogućili su neprekidno usklađivanje ovog prostora savremenim muzeološkim tendencijama. Iz toga je proistekla i učestalost tematskih izložbi o umetnicima koje su zamenile klasični postav Memorijala ali je uvek isticana osnovna ideja: da publici približi likove stvaralaca iz kolekcije i njihovo prijateljstvo s Beljanskim.

Izložba 45 godina Memorijala umetnika otvorena je do 29. januara 2017. godine i tokom trajanja izložbe predviđen je raznovrstan program koji obuhvata filmske projekcije, stručna i autorska tumačenja, kao i druge pedagoške programe.

 

Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog