Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba Paja Jovanović: Akt pred ogledalom (Gola Berta) posle 113 godina ponovo u ateljeu umetnika u Muzeju Paje Jovanovića

Muzej grada Beograda ovog leta je eksluzivni domaćin slike Akt pred ogledalom (Gola Berta), koja je po prvi put izložena u Muzeju Paje Jovanovića. Za više od sto godina svog postojanja delo je samo tri puta prikazano u javnosti.

Zahvaljujući rukopisu memoara koji se čuva u Legatu Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda), tokom istraživanja njegovog života, kustoskinja Danijela Vanušić, uspela je da otkrije ko je prikazana žena na slici. 

„Od svih sačuvanih primera Memoara Paje Jovanovića, umetnik je u Legatu ostavio jedinstvene beleške, napisane na nepovezanim blok listovima, u kojima pominje svoju veliku minhensku ljubav - Bertu, a svi podaci smo kojih smo došli uklopili su se 2009. godine kada je slika prvi put izložena u Beogradu."

Na slici nije predstavljen nepoznati model, već kako to beleži Paja Jovanović: „...Berta: moja atletska Valkiri devojka. Sva energija mi se utrošila u tim svakodnevnim hrvanju i gimnastičnim nadmetanju sa njom...Biće teško se od Berte oprostiti...presekao oštrim nožem - i velikim bolom sve veze sa Bertom jako je već bila prirasla uz mene - operacija teška baš opasna po život ali moralo je biti..."

Paja Jovanović pred kraj života poklonio je Muzeju grada Beograda Legat sa više od 800 predmeta. Svome gradu želeo je da ostavi, kako je govorio „ono što bi vredelo čuvati" od njegovog rada i alata, kako bi se napravio jedan atelje, soba majstora, zanimljiva za gledaoce koji bi želeli više da saznaju o njemu i njegovom delu.

Muzej grada Beograda je prema umetnikovoj želji 1970. godine otvorio Muzej Paje Jovanovića. Legat je 1972. godine dopunjen poklonom umetnikove supruge Hermine - Muni Dauber, koja je Muzeju grada Beograda ostavila 11 umetnikovih dela.

 

Izvor: Muzej grada Beograda

Foto: Muzej grada Beograda