Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

51. dečji oktobarski salon - „Umetnost u sazvežđu“

Svečano otvaranje izložbe "Umetnost u sazvežđu" u okviru 51.dečjeg oktobarskog salona, u subotu 1.oktobra sa početkom u 12 časova, u Muzeju primenjene umetnosti.

"Umetnost u sazvežđu" slogan je pod kojim se ove godine održava 51. dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti. Ova zadata tema podrazumeva da je čitav opus radova na ovogodišnjoj izložbi posvećen svemiru, zvezdama, planetama, nebeskim telima, ali i očuvanju naše planete Zemlje. Početkom godine jedno veliko naučno otkriće podstaklo nas je da naše učesnike usmerimo ka pomenutim temama. Reč je otkriću postojanja gravitacionih talasa, koje je u svojoj opštoj teoriji relativiteta, pre tačno sto godina, pretpostavio Albert Ajnštajn.

Američka nacionalna naučna fondacija objavila je 11. februara 2016. godine da su LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektori otkrili gravitacione talase, a ova vest je ubrzo proglašena otkrićem veka. Uočene gravitacione talase prouzrokovale su dve crne rupe pre 1,3 milijarde godina, a njihovo postojanje danas je potvrđeno, što nas uvodi u nove mogućnosti posmatranja univerzuma.

Dečji oktobarski salon, po svojim pravilima, obuhvata mlade učesnike uzrasta od pet do petnaest godina. Prikazani radovi predstavljaju izbor stvaralaštva čiji primeri svake godine stižu na konkurs Muzeja. Oni su odraz bogate pedagoške prakse u dečjim ustanovama tokom kalendarske godine i prolaze kroz nekoliko faza selekcije. Saradnja kustosa Muzeja sa nastavnicima, uspostavljena na početku i tokom učešća na Salonu, važna je za konačan rezultat koji vidimo na završnoj izložbi. Ove godine, od 1500 prijavljenih radova na konkurs za izložbu je odabrano 240 dečjih radova.

S jedne strane, Dečji oktobarski salon prikazuje radove koji su rezultat školskih aktivnosti pod nadzorom nastavnika, na časovima likovnog obrazovanja, a s druge, tokom trajanja izložbe u muzeju se odvija aktivan edukativan, radionički program. Tako će biti i ove godine, kada će u saradnji sa umetnicima, naučnicima i kustosima, deca stvarati nove radove na temu zvezda, kretanja planeta, Sunca, Meseca, i sticati nova saznanja o njima.

Sama izložba ima takmičarski karakter, jer stručni žiri Muzeja dodeljuje više nagrada. Nagrađuju se radovi i nagrade se uručuju deci, ali i pedagozima koji su pratili njihov rad. Posebno se dodeljuju dve nagrade ULUPUDS-a za najuspeliji rad u oblasti primenjene umetnosti, detetu i pedagogu koji je na najkreativniji način primenjenu umetnost približio deci.

 

Izvor: Muzej primenjene umetnosti