Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba dečjih radova "Oseti umetnost" u Galeriji Matice srpske

U četvrtak,28. maja 2015. godine u 18.00sati u Galeriji Matice srpske, Trg Galerija 1, biće svečano otvorena izložba dečjih radova Oseti umetnost. Izložba će biti otvorena do 10.juna 2016. godine.

 U okviru programa nastupiće deca iz vrtića „Kolibri“ sa muzičko-pokretnom igrom „Sve što deca rastu više“, nakon čega će vrtićima koji su učestvovali u programu „Oseti umetnost. Doživlјavanje umetničkih dela putem čula“ biti dodelјene Diplome kojima se potvrđuje da su mališani naučili da dožive umetnost svim čulima i da su stekli „muzejsko čulo“.

Izložba dečjih radova je rezultat uspešno realizovanog edukativnog programa za decu „Oseti umetnost. Doživlјavanje umetničkih dela putem čula“, tokom 2014/2015. godine u saradnji Galerije Matice srpske, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i kreativne radionice „Maštalica“, a pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

U periodu od oktobra 2014. do maja 2015. godine, u programu je učestvovalo preko 1.200 mališana iz 36 pripremne grupe iz 27 vrtića PU „Radosno detinjstvo“, koji su organizovano dolazili u Galeriju. U prostoru Stalne postavke Galerije Matice srpske i Dečje sobe, najmlađi posetioci su se uz vođenje kustosa upoznali sa umetničkim delima iz kolekcije Galerije i naučili kako da svim čulima uživaju u umetnosti. Pred odabranim slikama i skulpturama kroz igru su otkrivali različite mogućnosti svojih čula. Saznali su da li se i kako gledanjem umetničkog dela uz pomoć mašte može čuti zvuk, osetiti ukus i miris i doživeti dodir. Ideja je bila da posmatranjem umetničkih dela uz odgovarajuće usmeravanje dečje pažnje na određene pojave i kvalitete, doprinesemo angažovanju svih njihovih čula čime se obogaćuje doživlјaj umetničkih dela, i da kroz program razvijemo još jedno posebno čulo – „muzejsko čulo“. Nakon programa u Galeriji, mališani su u svojim vrtićima slušali muziku, dodirivali različite materijale, a svoja iskustva i doživlјaje su izrazili u likovnim radovima.

Na izložbi će biti predstavlјeni radovi dece iz vrtića „Čika Jova“, „Palčica“, „Novosađanče“, „Petar Pan“, „Guliver“, „Čarolija“, „Sunce“, „Kolibri“, „Čuperak“, „Vendi“, „Maslačak“, „Cvrčak i mrav“, „Svitac“, „Zvončica“, „Veseli patulјci“, „Bajka“, „Kockica“, „Veseli vrtić“, „Suncokret“, „Dunavski cvet“, „Zvezdan“, „Veseli vozić“, „Zeka Bukovac“, „Zlatna greda“, „Kalimero“, „Bubamara“ i „Vidovdanski zvončići“. 

 

Izvor: Galerija Matice srpske