Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Kreativna radionica za decu 9.aprila 2016. "Sava među velikim slikarima" u Galeriji Matice srpske

Ciklus kreativnih radionica za decu posvećen je slikaru Savi Šumanoviću, njegovim putovanjima u Pariz i zanimlјivim avanturama koje je tamo doživeo. Kroz nekoliko epizoda iz Savinog života, deca će saznati ko je bio ovaj slikar, kako je provodio vreme u Parizu i istovremeno upoznati francusku kulturu i umetnost prve polovine XX veka. U kreativnom delu radionica mališani će prikazati po jednu epizodu iz života slikara i na kraju dobiti svoju malu slikovnicu o Savi Šumanoviću.

U kreiranje i realizaciju radionica uklјučen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Radionice se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godinaCena ulaznice je 150.00 dinara.

 

9. april 2016.
Epizoda 3 – SAVA MEĐU VELIKIM SLIKARIMA
O tome kako se Sava uklopio u novu sredinu i kako su ga pariski slikari prihvatili, mališani će čuti u trećoj epizodi o njegovom životu. Kroz priču o tome kako je svoju umetnost prikazivao i izlagao, upoznaće se sa njegovom najslavnijom slikom Pijana lađa, kao i umetničkim radom koji je trajno ostao na stubu jednog francuskog restorana. Takođe, mališani će kroz priču saznati na kojem je jeziku Sava razgovarao sa svojim francuskim prijatelјima, što će biti i povod da nauče nekoliko reči na francuskom jeziku. Svoju slikovnicu ispuniće scenom dijaloga između Save i prijatelјa. 

16. april 2016.
Epizoda 4 – SA MAMOM U LUVRU...
Četvrta epizoda će mališanima otvoriti vrata jednog velikog muzeja i dati im priliku da prošire svoja znanja o muzejima i galerijama. Naučiće koja se slavna umetnička dela čuvaju među zidovima nekadašnjeg dvorca „Luvr” i upoznati se sa umetnicima koji su ih stvorili. Takođe, saznaće da je Sava često odlazio u ovaj muzej i tražio inspiraciju među starim majstorima, kao i o njegovoj „specijalnoj” poseti kada je prvi put odveo svoju majku u Luvr. Na kraju radionice, deca će se poistovetiti sa pričom i prikazati sebe zajedno sa roditelјima u prostoru ovog velikog muzeja. 

23. april 2016.
Epizoda 5 – U RODNOM ŠIDU...
Posle pariskih avantura, pričom ćemo se zajedno sa Savom vratiti u njegov rodni Šid. Mališani će saznati kako je nakon svih mogućnosti i doživlјaja koje je nudio veliki grad, slikar pronašao inspiraciju u svom rodnom kraju, u prirodi i seoskoj idili. Razgovaraćemo kako je publika prihvatila njegove slike kada se vratio iz Pariza i kako je pozitivna i negativna kritika uticala na njega. Ovo će biti povod da pričamo kako kritika može da utiče na naša osećanja i kako treba da je prihvatimo. Poslednju stranu svoje slikovnice ispunićemo šidskim pejzažem sa kućom Save Šumanovića. 

Za više informacija možete se obratiti Miroslavi Žarkov na 0214899014 i Jeleni Ognjanović na 0214899018 ili na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

 

Izvor: Galerija Matice srpske