Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Dani evropske baštine 2016. u Beogradu - „Kulturno nasleđe i zajednice - živeti sa nasleđem”

Kulturno-turistička manifestacija "Dani evropske baštine" sa više od 150 besplatnih programa, biće održana od 23. septembra do 2. oktobra 2016. godine.

Ove godine Srbija se priključila inicijativi Saveta Evrope da Dani evropske baštine na evropskom nivou budu obeleženi zajedničkom temom „Kulturno nasleđe i zajednice“. Tema se zasniva na načelima Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo (Faro, 2005), koja naglašava važnu ulogu koju imaju zajednice u upravljanju svojim kulturnim nasleđem i okruženjem, naglašavajući vrednost i potencijal kulturnog nasleđa kao resursa održivog razvoja i kvaliteta života. Ova tema je odabrana sa ciljem da se istakne značaj i rad zajednica - udruženja, porodica, grupa prijatelja i drugih koji upravljaju svojim kulturnim nasleđem i štite ga na brojne načine. Isto tako, nadamo se da će na ovaj način, podizanjem svesti o značaju sopstvenog okruženja i kulturnog nasleđa u njemu, i drugi biti inspirisani da se brinu o svom, a samim tim našem, zajedničkom nasleđu. Potencijal koji nudi kulturno nasleđe je ogroman i koristi svima.

"Dani evropske baštine" tradicionalno otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legate i druge prostore koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi promocije dragocenog nasleđa: zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, zdanje predsednika Republike Srbije - Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Palate Srbije, Ambasade Francuske, Narodne banke Srbije, zdanja Grada Beograda - Starog dvora, istorijske kuće - Dom Jevrema Grujića, Kuće porodice Veljković, Kuća kralja Petra Prvog, Legat Milorada Pavića, Legat Petra LubardeBeogradska zadruga, SANU, Dom vojske, Hram Svetog Save.

 

Program možete preuzeti na sledećem linku:

http://www.beograd.rs/images/data/ab543d169a47be8f1cdf051a0c9f3887_8480288074.pdf