Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba „Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini”

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 19. oktobra 2016. godine, u 19 časova biće otvorena izložba Gradskog muzeja Subotica pod nazivom „Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini”.  Izložba će u Salonu zrenjaninskog Muzeja biti otvorena za publiku do 10. decembra 2016. godine.

Prva generacija bečkih baroknih majstora dolazi do izražaja početkom 18. veka. Njihova umetnost se razvija pod uticajem italijanskih i holandskih slikara, a od osnivanja Bečke akademije (1692-1714. i od 1726. do danas) pronalazi sopstveni put izražaja. Na izložbi možemo sresti najveća imena bečkog baroknog slikarstva: Martina Altomontea, Petera Štrudela, Paula Trogera, Feliksa Iva Lajhera, Kremsera Šmita i Huberta Maurera.

Slike sakralne tematike koje su prikazane na ovoj izložbi su prvenstveno vlasništvo rimokatoličke crkve, ali ima i dela iz zbirki muzeja.

Izložba predstavlja ukupno 18 slika visokog umetničkog kvaliteta koje su deo našeg zajedničkog evropskog nasleđa. Među njima su i četiri dela u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin: Sveta Ana, Oplakivanje Hrista, Povratak iz Egipta i Mučenje svetog Erazma, kao i slike u vlasništvu Župne crkve u Ečki, rad Feliksa Iva Lajhera.

 

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin