Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba grafika i fotografija "Atos. Sveta gora" u Konaku kneginje Ljubice

Izložba grafika i fotografija "Atos. Sveta gora" u Konaku kneginje Ljubice biće otvorena 19. avgusta 2016. godine u 19 časova. Izložba će biti otvorena do 11. septembra 2016. godine.

Izložba je priređena u okviru 23. međunarodnog kongresa vizantijskih studija, koji se održava u Beogradu od 22. do 27. avgusta.

Dvadeset osam grafika i trideset tri fotografije izložene u Konaku kneginje Ljubice, predstavljaju deo bogate zbirke manastira Simonopetra, u kome se danas čuva najpotpunija zbirka svetogorskih grafika uopšte, kao i najznačajnija zbirka fotografija svetogorske sadržine u svetu.

Pored grafika, u Konaku kneginje Ljubice biće izloženi i fotografski snimci portreta svetogorskih monaha, od onih prvih koji su stali pred kameru sredinom XIX veka, pa sve do današnjih dana. Tu su  snimci značajnih događaja na Atosu, među kojima su naročito interesantne posete hrišćanskih vladara od sredine XIX do sredine XX veka.  

Između ostalog, pored brojnih grafika svetogorskih manastira, poput manastira Zografa (1836), Ivirona (1838), Simonopetre (1870), posetioci izložbe biće u prilici da vide i grafiku Manastira Hilandara, iz 1757. godine, kao i fotografiju Poseta kralja Srbije Aleksandra I Obrenovića manastiru Hilandaru (21. mart 1896), koji je nakon ove posete Hilandaru prisustvovao u Atini prvim obnovljenim Olimpijskim igrama modernog doba. Među izloženima je i fotografija Doček kralja Srbije Petra I Karađorđevića na hilandarskom pristaništu (29. mart 1910).

 

Izvor: Muzej grada Beograda