Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba Ignjat Job (1895–1936): Vatra Mediterana

U četvrtak, 16. novembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog svečano je otvorena izložba Ignjat Job (1895–1936): Vatra Mediterana, autora prof. dr Zvonka Makovića. 

Postavku posvećenu jednom od najznačajnijih slikara hrvatske moderne umetnosti, a ujedno autoru koji je značajne korake u karijeri načinio na beogradskoj likovnoj sceni tokom treće i četvrte decenije HH veka, publika može da pogleda u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog do 24. decembra 2017. godine. 

Tom prilikom zvanice su pozdravili upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, prof. dr Jasna Jovanov i autor prof. dr Zvonko Maković, a izložbu je otvorio Nj. E. gospodin Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, istakavši važnost međunarodne međumuzejske saradnje i pozitivne prakse koju po tom pitanju ostvaruju Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i muzejske insitucije u Hrvatskoj. Svečanosti je prisustvovao i gospodin Velimir Pleša, konzul Republike Hrvatske u Srbiji.

Projekat Ignjat Job (1895–1936): Vatra Mediterana započeo je izlaganjem umetnikovih dela u Galeriji Klovićevi dvori (Zagreb) krajem 2016. godine, među kojima i slika iz kolekcije Pavla Beljanskog. Izložba u Novom Sadu obuhvata izbor od 34 ostvarenja Ignjata Joba u saradnji sa autorom prof. dr Zvonkom Makovićem i Modernom galerijom u Zagrebu. Uz izabrane umetnine iz institucija Republike Hrvatske, kao što su kao što su Moderna galerija (Zagreb), Grad Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb), Galerija umjetnina (Split), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka) i iz porodične zaostavštine, postavka obuhvata i dostupne slike iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbeni materijal je dopunjen reprodukovanom dokumentacijom o umetniku i predmetima iz porodične zaostavštine, izloženim u posebnom segmentu postavke.      
  
Razdoblje Jobove pune slikarske snage bilo je vrlo kratkog veka, svega nekoliko godina. U njegovom delu se u kontekstu vremena lako prepoznaje pripadanje jednoj hibridnoj poetici koju u bitnoj meri determinišu pojačana ekspresivnost i maksimalno poverenje u snagu boje. Ono što Jobovu umetnost čini autentičnom, jedinstvenom i velikom, to je način kojim je on uspevao neposredno viđene fragmente stvarnosti utkati u svet svojih slika. Slikanje se kod Joba vrlo često svodi na spontano i brzo registrovanje krajnje euforičnih i raspojasanih raspoloženja u obližnjoj seoskoj krčmi, na narodnom veselju i drugim sličnim mestima. S neskrivenim realističkim afinitetom on zahvata mnogobrojne, naoko nebitne detalje. Međutim, nikada mu sam svet nije bio glavni cilj ni pripovedanja, ni slikanja. Brzim i sigurnim potezima hvata glavne tačke događanja, a urođenim osećajem za sintezu postiže krajnju uverljivost. Prepuštanje potpunoj slobodi i osećanje te slobode bitne su osobine koje ga izdvajaju iz širokog kruga kolorističkog ili „drugog“ ekspresionizma toga vremena.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.


Program tokom novembra:
................................................

Četvrtak, 16. 11, 19 časova: 
Otvaranje izložbe Ignjat Job (1895–1936): Vatra Mediterana

Izložba Ignjat Job (1895–1936): Vatra Mediterana biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog s početkom u 19 časova. Na otvaranju će govoriti upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, prof. dr Jasna Jovanov i autor prof. dr Zvonko Maković, a izložbu će svečano otvoriti Nj. E. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji.
    
Četvrtak, 23. 11, 19 časova: 
Čuvari vremena – Ignjat Job 
Dokumentarni film i stručno tumačenje prof. dr Jasne Jovanov

U okviru pratećeg programa izložbe biće prikazan petnaestominutni dokumentarni film „Čuvari vremena – Ignjat Job“ (Zagreb film,1954; scenario: Grgo Gamulin; režija: Branko Majer; kamera: Tomislav Pintar). 
Posle dokumentarnog filma u kome izbor iz stvaralaštva prate i autentični tekstovi iz pisama i zapisa Ignjata Joba i njegove porodice, dr Jasna Jovanov će govoriti o prisutnosti i delovanju slikara na beogradskoj likovnoj sceni, prvenstveno kroz kritičke osvrte njegovih savremenika. Poseban akcenat biće na osvrtima Dragana Aleksića u svetlu novih saznanja objedinjenih u izdanju Dragan Aleksić, Likovne kritike koje je dr Jasna Jovanov priredila, a objavile Narodna biblioteka Srbija i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Subota, 25. 11, 13–14:30 časova:
Dečja radionica Na moru
Da nam ne bi izbledela sećanja na more što nam se više približava zima, prisetićemo se kroz pejzaže Ignjata Joba kakve su boje na moru, kakve kuće, putevi...Šta sve odlazak na more predstavlja, a ne samo plažu i kupanje. Deca će kroz razgovor i inspirisana slikama evocirati uspomene s letovanja, a potom ih predstaviti u okviru kreativne dečje radionice.