Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 2882 817
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića" u Galeriji Matice srpske

Povodom obeležavanja meseca Frankofonije 2016. i 120-godišnjice rođenja Save Šumanovića u petak, 25. marta u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, otvorena je izložba Jedna francuska epizoda Save Šumanovića, nastala u saradnji sa Galerijom slika „Sava Šumanović” u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti.

Na izložbi su predstavlјena 24 umetnička dela Save Šumanovića iz kolekcija Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Galerije Matice srpske i iz privatnog vlasništva. Izložena dela  (slike i crteži) nastali 1929. godine u Parizu su jedan segment Šumanovićevog rada koji zauzima značajno mesto u rastvelјavanju stvaralačkog puta ovog umetnika.

Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Sava Šumanović. Tokom dvadesetih godina XX veka u Parizu je boravio tri puta. Kako je izgledala njegova poslednja pariska epizoda?

Šumanović je otputovao u Pariz u jesen 1928. godine nakon uspešne samostalne izložbe u Beogradu na kojoj je predstavio svoje pariske radove, čuvene slike Pijana lađa i Doručak na travi, kao i šidske pejzaže nastale te godine. Kritika i publika su pozdravili izložbu, sve slike su rasprodate što je Šumanoviću omogućilo da po treći i poslednji put boravi u Parizu. Po dolasku, pronašao je prostor za novi atelјe koji je svojim mističnim svetlom naveo Šumanovića da slika u novom stilu. Takođe, počeo je da upotreblјava slikarski nož umesto četkice stvarajući materiju od gustih nanosa boje. Svetlo i boja dobili su novo značenje na njegovim slikama. Prema rečima samog slikara, poslednji boravak u Parizu bio mu je najlepši. Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture. Boraveći u kafanama na Monparnasu, družio se sa umetnicima iz celog sveta. Slikao je pejzaže iz okoline Pariza, obalu Sene, čuveni Luksemburški park, prizore iz Normandije, zatim aktove najpoznatijih pariskih modela – Kiki i Ajše, ali i prizore kafana i pariskih noći. Međutim, usled opštih i ličnih prilika Šumanović koji se nekada izjašnjavao kao veliki frankofil postao je razočaran, i svoj francuski potpis je zamenio ćiriličnim. U martu 1930. godine zajedno sa majkom napustio je Pariz i vratio se u Šid.

Izložbu prati publikacija Jedna francuska epizoda Save Šumanovića koju potpisuju Vesna Burojević, direktorica Galerije slika „Save Šumanovića” u Šidu i dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 Izložba će biti otvorena do 7.maja 2016. godine.

 

Izvor: Galerija Matice srpske