Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Predstave čoveka" u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije

Izložba "Predstave čoveka" : remek dela srpskog modernizma iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci biće svečano otvorena u velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije 3. novembra 2016. godine u 13 časova.

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci predstaviće se beogradskoj publici sa 70 dela sa temom portreta, akta, figure i kompozicije. Izložene slike, akvarali i crteži dela su srpskih i jugoslovenskih umentika među kojima su Paja Jovanović, Uroš Predić, Leon Koen, Marko Murat, Milan Milovanović, Natalija Cvetković, Beta Vukanović, Zora Petrović, Petar Dobrović, Milan Konjović, Jovan Bijelić, Sava Šumanović i dr.

Predstava čoveka vekovima se nalazila na vrhu hijerarhije slikarskih tema. U modernoj umetnosti ona postaje, sa jedne strane, poligon na kome se rešavaju čisto slikarski problemi, dok sa druge, svedoči o novoj ulozi čoveka u društvu. Na delima iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, nastalim u vremenu od početka do pedesetih godina 20. veka, može se prepoznati ova aktivna, angažovana uloga, kao i socijalna komponenta, odnos prema zajednici, okruženju i politici.

Izložba će biti otvorena do 19. novembra 2016. godine.

 

Izvor: Medija centar "Odbrana"