Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije”

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije 3.septembra otvorena je izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije”, koju čini izbor od 43 dela otkupljenih od 1961. do 1985. godine sa izložbi „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije", koja se trajno čuvaju u fundusu Galerije Doma Vojske Srbije. Izložba je otvorena do 25.septembra 2018.godine.
 

tvarajući izložbu , istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji se svojevremeno oglasio u katalogu „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije” štampanom za poslednju, šestu izložbu priređenu 1985. godine, naglasio je da je tada imao malu moralnu dilemu da li to da prihvati, jer je njegov otac bio patriota, ali kraljev oficir. Prihvatio je, kako je dodao, jer je ustanovljenje ove izložbe bilo poziv na patriotizam.

– Smatram da treba ponovo da negujemo patriotizam, a to se može raditi na razne načine. Suština je da se svest menja, da se shvati da bez pravog patriotizma nema budućnosti jednom narodu, jednoj državi, istakao je Kusovac i dodao da revolucija donosi patriotska rešenja bez obzira na kojoj ste strani, ali je otadžbina iznad svega.

– O tome svedoči i ova izložba. Neki slikari koji se sigurno ne bi našli pod strogim izborom na izložbi, ovde jesu, jer je one koji su birali umetnička dela zanimala likovna umetnost. I podržavanje likovne umetnosti. To se vidi na ovoj izložbi bolje nego igde – istakao je naš renomirani istoričar umetnosti.

Potpukovnik Biljana Pašić, koja se prisutnima obratila u ime Medija centra „Odbrana”, rekla je da su od početka rada Galerije Doma JNA, 1953. godine, organizovane mnogobrojne tematske izložbe jugoslovenskih umetnika, posvećenih revoluciji i NOB-u. Prva je organizovana pod krovom ove ustanove 1961. godine, a uspeh koji je postigla bio je podsticaj da izložba dobije trajni karakter u vidu manifestacije „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije”, koja se održavala svake pete godine.

– Ostaje nam samo da sa ove vremenske distance uvidimo da je manifestacija iznedrila najtrajnija i istinski vredna umetnička ostvarenja na temu NOB-a i revolucije koja danas čine našu umetničku baštinu, bitnu za razumevanje razvoja jugoslovenske umetnosti u prvim decenijama nakon oslobođenja, istakla je potpukovnik Pašić.

Tokom godina na izložbi su učestvovali naši poznati umetnici, među kojima su i Đorđe Andrejević Kun, Danica Antić, Jovan Bijelić, Milo Milunović, Milan Cmelić, Olja Ivanjicki, Branko Miljuš, Cvetko Lainović, Boža Ilić, Petar Lubarda, Nikola Martinoski, Angelina Gatalica, Oto Logo, Miloš Gvozdenović, Milan Konjović, Milić Stanković – Milić od Mačve, Petar Omčikus, Voja Stanić, Mića Popović, Mersad Berber, Emir Dragulj, Halil Tikveša i drugi.

 

Izvor: Media centar Odbrana