Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba slika Igora Vasiljeva u Galeriji 2012

Izložba slika Igora Vasiljeva, koju povodom devedeset godina rođenja umetnika priređuje Fondacija Plavo,  otvorena je 20.februara (utorak) u 19 časova u beogradskoj Galeriji 212 u Vlajkovićevoj 25.

Izložba će biti otvorena do 2.marta 2018. godine.

Prva od dve izložbe, publici će na uvid ponuditi preko 30 slika iz svih faza kratkog ali bitnog staralaštva ovog značajnog i avangardnog autora sa početka šeste decenije u srpskom slikarstvu. Autori postavke ist...oričar umetnosti Nikola Kusovac i Marija Vasiljev, zaintrigirani tekstom „Iz neobjavljenih dnevnika“ Borislava Pekića i piščevim impresijama Vasiljevljevim slikama, pokušali su i u velikoj meri uspeli rekonstruisati, u tekstu opisanu, prvu posthumnu izložbu Igora Vasiljeva iz 1955. godine. Na izložbi će biti pokazana najznačajnija i najbolja dela ovog stvaraoca od kojih neke slike u Beogradu nisu viđene više decenija. Tako će se u postavci naći slike: Ribar i zlatna ribica, Kaluđerice, Utopljenik, Raspeće, Povorka, Delirijum, Radoznala Zika, Treći stadijum, više ekspresivnih psiholoških portreta i par slika iz ciklusa „Pred fotografom“ koje mnogi istoričari umetnosti smatraju najuspelijim ciničnim ismevanjem, u to vreme nadolazećeg primitivizma i malograđanštine.

Za ovu priliku je odštampan i katalog sa tekstovima Dejana Đorića, Srđana Vučinića, Marije Vasiljev, Peđe Ristića, Nikole Šuice i dva velika književnika Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza. Dramski pisac Srđan Vučinić za ovu postavku u svom tekstu beleži: „Između smrti i života, prisnog i čudovišnog, između svetla i tame, slutnje i znanja, zagrobnog i ovostranog – ukinute su razlike i međe, uspostavljeno je neko mistično jedinstvo i poetsko bratstvo u opusu Igora Vasiljeva (1928-1954). Time se ovaj naš stvaralac, Beograđanin ruskog porekla, pridružuje kosmopolitskom rodu ukletih pesnika i umetnika, onih koji su svoj životni udes nosili brižljivo pohranjen u Nojevoj korablji vlastitih umetničkih vizija.“

Fondacija Plavo takođe za početak marta u Galeriji Doma Vojske Srbije priređuje i drugu izložbu ovog umetnika na kojoj će biti premijerno pokazano 110 crteža, skica i studija iz kojih se lako može sagledati Vasiljevljevljev karakter, istraživački duh, cinizam i veliki talenat.

Igor Vasiljev rođen je 17 maja 1928 godine u Beogradu, u intelektualnoj porodici ruskog porekla. Polovinom 1948 godine upisuje Akademiju likovne umetnosti u Beogradu, sa koje je otisao 1952 usled nesaglasja sa nastavnim kadrom. U međuvremenu je odležao i trinaestomesecnu zatvorsku kaznu, na koju je osudjen, sa obrazlozenjem da je planirao subverzivnu delatnost protiv FNRJ. Vasiljev po napustanju Akademije upisuje studije Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu i priredjuje samostalnu izlozbu 1953 godine nakon koje postaje najmladji clan ULUS-a. Poginuo 1954 godine. Uzroci i okolnosti pod kojima se desila nesreca i danas su misterija i tema nagadjanja. 

 

Izvor: Fondacija Plavo