Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Nova postavka u Legatu Petra Lubarde

Nova postavka u legatu Petra Lubarde biće svečano otvorena u utorak , 19. oktobra sa početkom u 19 časova.

Kuća u Iličićevoj 1 nije dovoljno velika da se u njoj izlože sva Lubardina dela koja su u njoj pronađena, pa su zaposleni u Kući legata odlučili da menjaju postavku svake druge godine.

Od 57 slika, koje je supruga slikara Vera Lubarda poklonila Beogradu, pronađene su 24. Među izloženim delima u novoj postavci nalaze se i one koje javnost nije videla više decenija. Jedna od njih je "Plava grobnica". Lubarda ju je naslikao inspirisan stihovima Milutina Bojića"Stojte galije carske..." .

Autorke postavke, Nada Simonov Timofejev i Aleksandra Ostić, veliku pažnju posvetile su sačuvanoj dokumentarnoj građi. U posebnim vitrinama izloženi su korespodencija, katalozi, novinski članci, lična dokumenta, ali i malo poznata Lubardina beležnica. U njoj su ostali i njegovi kratki zapisi o umetnosti.

Na suprotnom zidu postavljeni su crteži mačaka - Lubardinih ljubimaca. Da je mnogo voleo mačke, vidi se i iz pisama koje je slao supruzi Veri dok je bio u Indiji. U svima joj postavlja isto pitanje: kako su njihove mace - Crni i Petar.

Kao posebnu dragocenost, autorke pokazuju biografiju koju je Lubarda napisao svojom rukom, a koja je velikim slovima "ispisana" na jednom zidu.

Arhiva svedoči i o tome da je Lubarda bio internacionalno priznat umetnik, u kontaktu sa mnogim ambasadorima, veoma uvažavan član društva, sa privilegijama.

 

Izvori: Kuće legata, Večernje novosti