Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Omaž francuske Akademije lepih umetnosti Vladimiru Veličkoviću

rancuska Akademija lepih umetnosti (Académie beaux-arts) oprostila se večeras od jednog od najeminentnijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića.

U krcatom Amfiteatru časti pariske Akademije, od Veličkovića su se oprostile javne ličnosti iz kulturnog života Francuske, ali i članovi porodice.

Između ostalih, bili su prisutni direktor akademije Žan de Luazi, kao i direktor Muzeja savremene umetnosti Bobur Fabris Ergo.

Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici.

Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gde je bio među najzapaženijim umetnicima.

Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.

Nakon studija na Arhitektonskom fakultetu bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu.

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Bio je predstavnik nove, moderne figuracije. Pripadnik grupe "Mediala" koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije.

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.
Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

 

Izvor: RTS