Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 2882 817
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Otvaranje rekonstruisane stalne postavke legata Likovne zbirke Narodnog muzeja u Zrenjaninu

U ambijentu rekonstruisane stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 31. marta 2016. godine, u 13 časova biće svečano otvorene prostorije u kojima su predstavljeni legati Likovne zbirke. Gosti zrenjaninskog Muzeja tim povodom biće Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturnu i javno informisanje i Grada Zrenjanina.

Poslednje tri godine (2013–2015) u Narodnom muzeju Zrenjanin rađeno je na rekonstrukciji stalne postavke Likovne zbirke, koja po značaju predstavlja jednu od najvrednijih u Vojvodini i zauzima najveći deo stalnog izložbenog prostora Muzeja. Prve godine rekonstruisane su dve sobe sa eksponatima iz 18. i 19. veka, a nakon toga tri sobe u kojima je predstavljen 20. vek. Ovih dana je okončana i rekonstrukcija tri prostorije u kojima je smešteno šest legata: Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički. Među njima Legat Uroša Predića svakako zauzima posebno mesto. Reč je o beogradskom ateljeu u kojem je naš čuveni slikar proveo poslednje decenije svoga života i nakon smrti celokupan inventar tog prostora je dospeo u naš muzej.

Realizacijom ovog poslednjeg projekta završena je ujedno rekonstrukcija celokupne stalne postavke Likovne zbirke. Time je zrenjaninski Muzej dobio prostore koji odgovaraju muzeološkim standardima, a ujedno sadržajno bogate, moderne i vizuelno atraktivne ambijente. 

 

Izvor: Narodni muzej u Zrenjaninu