Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE DO MODERNE Izložba povodom 125 godina od rođenja slikara

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja u subotu, 15. decembra 2018. godine, u 19 časova. Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Cilj kataloga i izložbe je sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat  Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

    Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 15. februara 2019. godine.

 

Biografija:

Vasa Pomorišac rođen je 15. decembra 1893. godine u Modošu (danas Jaša Tomić). Slikarski zanat učio je kod Steve Aleksića. Minhensku Akademiju upisuje 1913. godine, ali je već sledeće godine napušta da bi se kao vojni obveznik prijavio vlastima u Modošu. U tom ratnom periodu radi crteže dokumentarne vrednosti. Posle rata odlazi u Zagreb gde pohađa zagrebačku Školu za umjetnost i umjetni obrt. Tamo je bio suočen sa još snažnim uticajem umetnika okupljenih u grupi Medulić (1908) koji su želeli da ožive nacionalni pravac na temelju narodne pesme i mita. Ta ideologija je privukla i Pomorišca. Putujući po Srbiji otkrio je lepotu srednjovekovnih manastira. U London odlazi 1921. godine i upisuje privatnu slikarsku školu Sv. Martina (St. Martin School of Arts), a potom i londonsku Centralnu školu za umetnost i zanate (Central School of Arts and Crafts). Za svoje slike Pomorišac nalazi teme u hrišćanskoj ikonografiji i klasičnoj mitologiji. Svaka od tih kompozicija ima elemente ekspresionizma, kubizma, simbolizma, dekorativnosti… Učestvuje u osnivanju i delatnosti grupe „Zograf”, čija je ideja bila da se stvori nacionalni stil. Član udruženja „Lada“ postaje 1940. godine, a 1942. godine postaje profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Na poziv Gradskog muzeja u Petrovgradu, današnjeg Narodnog muzeja Zrenjanin, 1945. godine počinje  da radi kao saradnik na zaštiti kulturnih dobara. Vodi i slikarski tečaj u gradu. Postaje vanredni profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1950. godine. Umire 9. septembra 1961. u Beogradu.

 
Izvor: Narodni muzej Zrenjanin