Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Inspirisani Italijom"

U petak 6. marta 2020. godine u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske svečano će biti otvorena izložba "Inspirisani Italijom".

Izložba je realizovana kroz saradnju Galerije Matice srpske i  Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, pod poroviteljstvom DDOR Osiguranja i posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije.


Izložba Inspirisani Italijom posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska „iskustva” srpskih umetnika: Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Novaka Radonića i Pavla Simića. Uz kopije dela prema italijanskim majstorima Parmiđaninu, Gvidu Reniju i Pompeu Batoniju koje su nastale tokom boravaka srpskih umetnika u evropskim umetničkim centrima ili u Italiji, na izložbi će biti predstavljeni crteži italijanskih gradova i predela, kao i grafički listovi stranih umetnika nastalih prema Rafaelu, Ticijanu i Anibale Karačiju.    
Zahvaljujući umetničkim delima prikazanim na izložbi, u mogućnosti smo da se na posredan način upoznamo s italijanskom umetnošću, ali i da spoznamo na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su bili u prilici da vide u gradovima Evrope. Italija i italijanska umetnost, omogućili su srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između svog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove. 


Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom na srpskom i italijanskom jeziku, kao i reprodukcijama izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske. Autor i kustos izložbe je Stanislava Jovanović Mindić, kustos Galerije Matice srpske.


Izvor: Galerija Matice srpske