Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Legat Nedeljka Gvozdenovića - Poklon gradu Beogradu

Povodom 120 godina od rođenja akademika Nedeljka Gvozdenovića, Kuća legata oživljava uspomenu na ovog velikog dobrotvora i darodavca izložbom njegovih radova. Dela ovog velikog umetnika biće izložena do 24. marta 2022. godine.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 24. februara, sa početkom u 19 časova, u Galeriji Kuće legata u ulici Kneza Mihaila, broj 46.

Gostima, partnerima, posetiocima i poštovaocima umetničkog opusa Nedeljka Gvozdenovića obratiće se direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud, kao i Svetlana A. Mitić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Umetničko stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, pored svoje morfološke raznovrsnosti, predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine dvadesetog veka. Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića on sadrži između 1.700 i 1.800 slika. Poklon-zbirku svojih dela akademik-slikar Gvozdenović preneo je 1980. godine u vlasništvo gradu Beogradu. Legat čine 562 umetnička dela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.

Zbog neadekvatnih uslova u prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici - gde je još krajem sedamdesetih godina prošlog veka planirano da se realizuje projekat Galerija legata, čiji je inicijator bio i Nedeljko Gvozdenović - njegova dela poklonjena gradu Beogradu samo su povremeno izlagana.

 

 

Izvor: Kuća legata