Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA NIKOLE ŽIGONA „OSMEH SE VRATIO U GRAD“

U Galeriji RTS, u četvrtak 7.aprila 2022. godine u 19 časova biće otvorena izložba slika Nikole Žigona pod nazivom „Osmeh se vratio u grad“.
 
Posle višegodišnje pauze tokom koje je živeo i stvarao u inostranstvu, Nikola Žigon se, izložbom radova, pod imenom "Osmeh se vratio u grad", vratio na mapu beogradske kulturne i umetničke scene. Delima, započetim u Minhenu, a završenim u atelјeu, u kući na Senjaku, svih dimenzija, od gotovo minijaturnih do ogromnih formata, Nikola Žigon posetioce uvodi u sopstveni svet i pred njih postavlјa svojevrsno ogledalo duše:
„Slike na ovoj izložbi, nastale su kao rezultat moje duboke spoznaje, univerzalne, sveprožimajuće energije. Životne Sile. U ovim slikama, ne ukazujem, ne provociram, ne postavlјam pitanja niti o jednoj društvenoj pojavi, sistemu, nijednom arhetipu, ni o kakvoj okolnosti. Ovaj put, ne dajem prostor intelektualizmu, jer je moja namera da širom otvorim informaciono polјe svesti o toj energiji, a znam, bili je svesni ili ne, da ona dejstvuje i nadilazi sve destrukcije.”
Nikola Mirkov, predsednik Saveta RTS za likovno stvaralaštvo, u autorskom tekstu za katalog primećuje:
„Putujem Žigonovom slikom, surfujem glatkim linijama, osedlavam dugu i spuštam se slapom boja. Slutim sledeći ton, milujem valer, udišem nijansu. Ne sputavam asociranje na predmetno, ne prikrivam fizičke treptaje ni dušom ni telom dok kružim pogledom obodom slike. Bridi mi pogled od reskosti protivstavlјenih boja, saplićem se o grumenje raskošne materije. Ne težim da raspoznajem da materijalizujem vizuelno, jer sve je to Jedno, a Jedno je Sve. 
Da, Bilo je nekad, ima je i sada, i biće umetnosti koja svetlošću zari lice čovečanstva. Bez imalo pretenzija da se upitam kako se stepenuje glasovitost i trajanje slikara, pred slikama Hansa Hofmana, na primer, Vilijema de Kuniga, Marka Rotka, Nikolasa de Stala, Bena Nikolsona i inih, stojim zanemeo, baš kao i pred slikama Nikole Žigona uznesen sam i gord što osećam da u tome nisam usamlјen.“  
 
Nikola Žigon je rođen u Ljublјani 1958. Potiče iz umetničke porodice - otac Stevo bio je glumac i reditelј, majka Jelena glumica, a istu profesiju odabrala je i njegova mlađa sestra Ivana. Diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu, u klasi Mome Antonovića.
U prvom periodu svog stvaralaštva bavi se crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i umetničkim instalacijama koje je izlagao na izložbama u Studenskom Gradu 1992. godine i u Salonu Muzeja Savremenih Umetnosti 1995. godine. 
Dvehiljadite godine živi i radi u Parizu u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Na svoje dve pariske izložbe i na izložbi u Beogradu 2001. godine po povratku iz Pariza, Nikola Žigon se pokazao kao autor koji je  pronašao svoj likovni izraz.
 Zahvaljujući tim izložbama od 2002. godine, postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike s nalaze u stalnoj postavci  Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Više od 300 radova Nikole Žigona nalazi se u privatnim kolekcijama, širom Evrope i Amerike. 
Na izložbama u Minhenu 2004 i 2009 god, u Portugalu 2005. godine, u Beogradu 2006 i 2007.godine, Nikola Žigon prikazuje svoje bele slike, koje sadrže umetnikov stav pomeranja granica izdržljivosti materije boje. 
2009. godine uporedo izlagajući slike u Tivtu, Petrovcu i Sv. Stefanu, Žigon priredjuje izložbu crteža u Galeriji “New Moment” u Beogradu. Slede izložbe u Beogradu “Galerija Progres,” izložbe u Milanu, Piranu, Dubaiju.
Ciklus slika „Dodekatlos“, kojima se umetnik predstavlja na izložbi 2015. u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, donosi tople boje, kao i prevagu intuitivnosti i impulsivnosti. 
Izložba “Kao da je bilo nekad” 2018. godine u galeriji X Vitamin, koju je posvetio svojoj majci,  glumici Jeleni Žigon, upušta u putovanje kroz sopstvenu mapu memorije. 
 
Izložba će biti otvorena do 2. maja 2022. godine.