Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Žigon Nikola

 

NIKOLA ŽIGON je rodjen 13. jula 1958. godine u Ljubljani. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umetnosti 1991. godine u Beogradu odsek slikarstvo u klasi profesora Mome Antonovića.
U prvom periodu svog stvaralaštva bavi se crtežom, koji smatra najvažnijom likovnom disciplinom, video artom i umetničkim instalacijama koje je izlagao na izložbama u Studenskom Gradu 1992. godine i u Salonu Muzeja Savremenih Umetnosti 1995. godine. 
Dvehiljadite godine živi i radi u Parizu u kome se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Na svoje dve pariske izložbe i na izložbi u Beogradu 2001. godine po povratku iz Pariza, Nikola Žigon se pokazao kao autor koji je  pronašao svoj likovni izraz.
 Zahvaljujući tim izložbama od 2002. godine, postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu. Njegove slike s nalaze u stalnoj postavci  Würth muzeja u Künzelsau, Baden Virtember, Nemačka. Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.
Na izložbama u Minhenu 2004 i 2009 god, u Portugalu 2005. godine, u Beogradu 2006 i 2007.godine, Nikola Žigon prikazuje svoje bele slike, koje sadrže umetnikov stav pomeranja granica izdržljivosti materije boje. 
2009. godine uporedo izlagajući slike u Tivtu, Petrovcu i Sv. Stefanu, Žigon priredjuje izložbu crteža u Galeriji “New Moment” u Beogradu. Ovaj ciklus crteža velikog formata ima ulogu upozorenja; ovde je reč o nevidljivom magnetnom polju na koje nam umetnik skreće pažnju. Autor se takođe predstavlja beogradskoj publici u decembru iste godine u “Galeriji 212” sa najnovijim slikama. I kako kaže istoričar umetnosti Milena Marjanović; “ Nikolina umetnost ne želi da obmanjuje svet, jer ni on samog sebe to ne želi. “Slede izlozbe u Beogradu “Galerija Progres,” izložbe u Milanu, Piranu, Dubaiju… U slikama iz ovog perioda Žigon, po rečima istoričara umetnosti Danijele Purešević, ne svodi niti apstrahuje pojavni svet, već nastoji da apstraktne sadržaje uobliči, da ih prevede u jezik slike.
Ciklus slika „Dodekatlos“, kojima se umetnik predstavlja na izložbi 2015. u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, donosi tople boje, kao i prevagu intuitivnosti i impulsivnosti. Dakle, u platna emformelne strukture, gde je dominirala belina i svetli kolorit i gde je crtež predstavljao važan element, umetnik u sliku unosi intenzivne, snažne kolorističke namaze u duhu apstraktnog ekspresionizma.
Izložba Nikole Žigona “Kao da je bilo nekad” 2018. godine u galeriji X Vitamin, rezultat je ispitivanja strukture procesa sećanja kroz slikarski medij, kojim autor sumira dosadašnje iskustvo stvaralačkog opusa i donosi nova rešenja. Žigon se tom izložbom, koju je posvetio svojoj majci – nedavno preminuloj glumici Jeleni Žigon, upušta u putovanje kroz sopstvenu mapu memorije. Osvrt na uspomene, pokrenuo je vedru i svežu energiju, koja označava novo razdoblje, kako u umetničkom tako i u zemaljskom životu autora.
2021. posle višegodišnje pauze tokom koje je živeo i stvarao u inostranstvu, Nikola Žigon se, izložbom radova, pod imenom "Osmeh se vratio u grad", vratio na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja. 
 
SAMOSTALNE IZLOŽBE
2021. „Osmeh se vratio u grad“, dom porodice Žigon na Senjaku, Beograd
2018. Kao da je bilo nekad, Thalberg Galerie, Cirih
2018. Kao da je bilo nekad, X vitamin, Beograd
2017. izložba “Glasovi i Mitovi”, Galerije Pizana u Porto Montenegru 
2016. slike GSLU Niš, Galerija „Srbija”
2015. „Dodekatlos“, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd  
izložba „Moonlight Mile“, Apolonijeva palata , Piran, Slovenija
2011. crteži “Delikatesa”, Galerija Dar Mar, Beograd
2010. crteži, „Shitting”, Galerija Art, Beograd
2009. izložba “Everness”, Galerija 212, Beograd
2009. izložba “Shitting”, Ideas gallery, New moment, Beograd
2009. Crteži, “New Moment”, Beograd
2008. Slike, Galerija Meander, Apatin
2007. Slike, DKSG, Beograd
2007. Slike, Gradska galerija, Bela Crkva
2007. „New Day Yesterday", Slike i stubovi, Moderna Galerija Budva
2007. „New Day Yesterday", Slike i stubovi, Galerija Progres Beograd
2006. Slike, Galerija Eurocentar, Beograd
2004. Slike, Prom Galerie, München
2002. Slike, Abstraction Galerie, Beograd
2001. Slike, Abstraction Galerie, Beograd
2000. Slike i crteži, Yougoslave Culturel Centre, Paris
2000. Slike, International Galerie, Paris
1995. „Svete tajne ili ključ naše izdržljivosti", kolaži,slike, instalacije, Galerija Salona Muzeja Savremene Umetnosti, Beograd
1994. Instakcije, Galerija Kulturnog Centra, Novi Sad
1993. „Izložba crteža i jednih vrata", Likovni salon tribina mladih, Novi Sad
1992. „Unutrašnja strana vrata", izložba instalacija, video rad, Galerija DK, Studentski grad, Beograd
1992. Crteži, galerija NUBS, Beograd