Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Kreativne radionice subotom "Oseti umetnost" u Galeriji Matice srpske

Ciklus kreativnih radionica u maju posvećen je izložbi Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett. Umetnička kolekcija koju čine slike i skulpture moderne umetnosti kao i ikone od XVII do XIX veka biće predstavlјena deci na zanimlјiv način. Mališani će se upoznati sa umetničkim delima iz kolekcije i naučiti kako uz pomoć mašte i svih svojih čula mogu da dožive umetnost i u njoj uživaju.

Radionice se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina. U kreiranje i realizaciju radionica uklјučen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

 

7. maj 2016.

MOJA KOLEKCIJA

Povodom predstojeće izložbe biće održana radionica Moja kolekcija na kojoj ćemo mališane upoznati sa idejom kolekcije. Razgovaraćemo o tome zbog čega lјudi sakuplјaju različite predmete, kako ih pronalaze i na koji način formiraju jednu kolekciju. Svako dete će otkriti drugarima da li ima neku svoju kolekciju i kakvu, i objasniti im šta ona za njega znači. Takođe, podstaknućemo mališane da puste mašti na volјu i razmisle o tome kakvu kolekciju bi voleli da imaju. U kreativnom delu će prikazati kako bi izgledala izložba njihove prave ili zamišlјene kolekcije.

 

14. maj 2016.

OTKRIJ SVOJE „MUZEJSKO ČULO”

Mališani će uz pomoć mašte saznati kakvi nam zvuci i mirisi stižu sa slika planinskih predela i skulptura životinja. Otkriće kako mogu da osete ukus ili dodir samo gledanjem umetničkog dela. Uz odgovarajuće usmeravanje njihove pažnje na određene pojave na umetničkim delima, deca će probuditi sva svoja čula i doživeti umetnost na jedan nov i drugačiji način. Tako će kroz radionicu razviti još jedno čulo – „muzejsko čulo“ koje će u kreativnom delu nacrtati onako kako ga zamišlјaju.  

 

21. maj 2016.

ZVUCI MORSKIH DUBINA

Gledajući pejzaže Petra Lubarde, Mila Milunovića i Jovana Bijelića mališani će „otputovati” na morsku pučinu i slušati zvuke koje nam priroda i talasi donose. Kroz igru sa školјkama otkriće zvuke morskih dubina i tajnu govora morskih životinja. Saznaće i kako se zvuk prenosi kroz vodu i kako lјudi razgovaraju dok rone. Inspirisani zvucima mora uz pomoć kamenčića i školјkica deca će napraviti svoju morsku obalu na papiru.

 

28. maj 2016.

MIRISI PRIRODE

Posmatrajući planinske predele prikazane na slikama deca će videti kako su umetnici dočarali visoke planine, reke i šume. Zamislićemo da zajedno šetamo gorama i dolinama, udišemo svež vazduh i osećamo snažne mirise drveća i cveća. Kroz igru i priču o šumskim mirisima mališani će saznati zbog čega je važno boraviti u prirodi. Razgovaraćemo o značaju planina i šuma za našu planetu i kako možemo da je sačuvamo. U kreativnom delu radionice praviće jedno veliko „drvo života” od recikliranog materijala.

 

4. jun 2016.

PRSTIMA DODIRUJEM, ŽIVOTINјE OBLIKUJEM  

Na izložbi se nalaze brojne skulpture u kamenu i drvetu koje predstavlјaju životinje. Mališani će zamisliti da su one njihovi kućni lјubimci i kako se sa njima igraju. Razgovaraćemo kakav je osećaj kada pomilujemo neku životinju i po čemu se njihova površina tela razlikuje. Kroz igru tajanstvenog predmeta saznaće kakve su teksture i topline krzno, perje, koža i drugi materijali. Na kraju radionice će svojim prstima oblikovati glinu i plastelin i praviti figure različitih životinja.

 

11. jun

MELODIJE IZ DAVNINA

Radionica će početi upoznavanjem sa delima Nadežde Petrović, Zore Petrović i Petra Lubarde koja prikazuju portrete lјudi iz naroda. Deca će razmisliti da li nošnja u koju su odeveni lјudi na slikama otkriva nešto o njima, kao i kakva muzika bi se mogla povezati sa ovim slikama. Zatim će, posmatrajući fotografije lјudi koji pripadaju drugim kulturama čuti kakvu su muziku oni stvarali. Kroz slušanje tardicionalne muzike iz različitih delova sveta mališani će se upoznati sa narodima, njihovim instrumentima i kulturom. U kreativnom delu će u tehnici kolaža praviti instrument koji im je zvučao najinteresantnije.

 

 

Izvor: Galerija Matice srpske