Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Hod sa vodom - Samostalna izložba Vladimira Nikolića na Bijenalu u Veneciji

Hod sa vodom, samostalna izložba Vladimira Nikolića otvara se 21. aprila u 11:30 časova u Paviljonu Republike Srbije na 59. Venecijanskom bijenalu.

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, 800m i Dokument, potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom – u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja a ne razdvajanja.

Tehnologija je postala naš način povezivanja ali i razdvajanja tokom izolacije u poslednje dve godine. Ona je ubrzala uvećavanje razlike između privilegovanih i onih koji to nisu. Onih čiji su
pogledi na svet posredovani ekranom i onih čije oči ostaju neposredni optički instrument. Umetnik odražava ove poglede na svet u ovoj izložbi.
 
Kroz dva nova rada susrešćete dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni – i dva različita skupa odnosa. Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran. U drugom, vaše telo – telo gledaoca – postavljeno je kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.
 
Rad 800m, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa, i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.
 
Dokument, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.
 
Prošireni knjiga-objekt
Knjiga predstavljena u saradnji sa Mousse Publishing istražuje izdavaštvo kao inkubator različitih formi uredničkih, umetničkih i kustoskih praksi.

Autori tekstova su: Dejan Sretenović, Filipa Ramos, Alenka Gregorić, Marko Skotini, Vladimir Nikolić i Biljana Ćirić.

Knjigu je dizajnirao Tobi Tam.

Komesarka: Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd

Kustoskinja: Biljana Ćirić

Izložbu možete pogledati do 27. novembra 2022. godine. 

Paviljon Republike Srbije je podržalo i organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu kao realizatorom.

 

Izvor: Muzej savremene umetnosti u Beogradu