Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba Cvetka Lainovića u Galeriji Radio-televizije Srbije

Izložba dela Cvetka Lainovića (1931–2006), pod nazivom „Svet magične stvarnosti”, biće otvorena od 8. decembra (19 časova) do 10. februara 2017. u Galeriji Radio-televizije Srbije u Beogradu. Biće to prilika da posetioci vide izbor raznolikih radova koji Lainovića prvi put na drugačiji način pokazuju javnosti i po oceni autora postavke Zdravka Vučinića „u potpunosti osvetljavaju njegovo stvaralačko umeće”.

Opus Cvetka Lainovića se može podeliti na nekoliko ključnih segmenata koji određuju njegovo slikarstvo. U ranim delima je oblike naglašavao tokovima grubih površina i poteza. Iz njih se pomaljaju glave, poneka mrtva priroda, vaza sa cvećem ili drugi, tome slični motivi. Oko 1972. je počeo da razlama mase i urušava formu. U naumu da ovlada kompaktnom površinom, oblike je razgrađivao i nanovo spajao u jedinstven vizuelni sklad. Sliku je, nadalje, svodio na dva plana, a s vremenom, gubio je potrebu za bojom, dok ona nije sasvim nestala sa platna. U tom pogledu su ostala umetnikova svedočenja o iščeznuću fiziološke percepcije boje. Tada mu se opažaj stvarnosti sveo na ravan crno-belih odnosa. U potonjim radovima Lainović je, kao da je osećao skori kraj, umesto beline unosio tamnu pozadinu. Dakle, svetlost je usahla i zamenjena prigušenom plavom gamom uz izvesne primese smeđeg i crvenkastog tona.
Ostaje uverenje da se Lainović izražavao oskudnim sredstvima, i u tim okvirima je ostvario samosvojno, na mahove zagonetno delo koje ga smešta u retke pojave novije srpske umetnosti.

 

 

Izvor: Politika