Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba Leonida Šejke povodom 85 godina od rođenja

Povodom osamdeset i pet godina od rođenja Leonida Šejke, velikog umetnika i teoretičara umetnosti, Fondacija „Plavo“ mu priređuje omaž izložbom „Soba Leonida Šejke“ koja će biti otvorena u petak 28. aprila u 19 časova u Galeriji "Uroboros" u Beogradu. Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković a publika  je može posetiti do 15 maja. 

Autor postavke Vladimir Vasić opredelio se za 63 dela nastalih u periodu 1954-1969 iz kojih se se može steći uvid u Šejkino stvaralašto kao i novim čitanjem i sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko-estetskom utemeljenošću.

Za ovu priliku slike, objekti i crteži  su pozajmljeni iz privatnih kolekcija a većina dela će biti ponovo pred publikom nakon više od četiri decenije.  Fondacija Plavo, koju čine kreativni i organizacioni tim nekadašnje Galerije Hexalab, u vreme trajanja izložbe priprema i predavanje za studente o značaju dela ovog avangardnog umetnika a cela postavka biće zabeležena i dokumentovana kratkim desetominutnim filmom. Izložbu prati katalog sa tekstovima Dejana Đorića, Miodraga B. Protića i Branka Kukića i reprodukcijama svih eksponata.

Leonid Šejka rođen je 24.04.1932. godine u Beogradu. Posle završene Ruske osnovne škole, četiri razreda gimnazije i srednjotehničke škole (odsek arhitekture) 1949., diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine. Slikarstvom se bavio od 1950. godine. Bio je jedan od osnivača i teoretičara grupe Baltazar i uz Mira Glavurtića, Olju Ivanjicki i Vladana Radovanovića osnivač pokreta Mediala 1957. god.

Od 1961. bio je član ULUS-a. Prvi put grupno je izlagao 1953. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je u beogradskoj Galeriji Grafički kolektiv, 1958. godine. Bavio se teorijom umetnosti a za studiju “Traktat o slikarstvu” dobio je Nolitovu nagradu. Spada u red najznačajnijih umetnika druge polovine XX veka kod nas. Preminuo je 1970, u 33. godini. Sahranjen je u Beogradu.

 

Izvor: Blic