Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba Maison Barilli: Belgrade / New York i obeležavanje Dana evropske baštine

  U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, u četvrtak 6. septembra 2018. godine otvorena je izložba „Maison Barilli: Belgrade / New York“ realizovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Generali osiguranje Srbija. Ovom izložbom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno obeležava Dane evropske baštine 2018, kao odgovor na temu „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“. Izložba je otvorena do 28.oktobra 2018.godine.

    Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)“, koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala. 

    Izložbu koja je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru 2017. godine, prati publikacija pod naslovom „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“, koja akcentuje Milenine angažmane na polju visoke mode. Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog Voga, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica. 

Posetioci izložbe će biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara. Tokom trajanja izložbe, do 28. oktobra, u okviru pratećeg programa biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije – publikacije, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom. Poput Milenine ličnosti i stvaralaštva, izložbeni projekat je već poprimio međunarodni karakter, kako ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji New Research in Dress History u aprilu 2018. godine, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

Program izložbe tokom septembra:

Četvrtak, 6. septembar
19 časova
Otvaranje izložbe Maison Barilli: Belgrade / New York

Posetioci izložbe biće u prilici da vide i kreacije renomiranih modnih dizajnera, Zvonka Markovića i Dragana Smiljanića nastale po uzoru na veo kao referentni simbol likovnog i modnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili.

Četvrtak, 13. septembar
19 časova
Filmsko veče 
Milena Pavlović Barili - LIBELA RTS

Kao deo pratećeg programa aktuelne izložbe, u četvrtak 13. septembra sa početkom u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će se održati projekcija dokumentarne emisije „Milena Pavlović Barili“ iz serijala LIBELA, nastalog u produkciji RTS-a iz 2010. godine (Kulturno-obrazovni program Redacije za kulturu i umetnost; urednik i scenarista Maja Skovran; reditelj Marko Šotra). Uz prateće arhivske sekvence, ovo polučasovno ostvarenje daje slikovit uvid u umetničko kretanje i intimno okruženje Milene Pavlović Barili.

Četvrtak, 20. septembar
19 časova
Od Beograda do Njujorka
„Maison Barilli: Belgrade / New York”
Autorsko predavanje: Stefan Žarić

Autor izložbe i prateće publikacije te laureat Nagrade Spomen-zbirke, Stefan Žarić, vodiće publiku kroz četiri izložbene celine, od kojih svaka predstavlja po jednu grupu modnih ilustracija, tačnije po jedan grad u kom je umetnica stvarala svoje modno nasleđe – Beograd, Minhen, Pariz, Njujork. Ovakvim konceptom ukazuje se na važnost domaće umetnice za svetsku istoriju umetnosti i mode, a kroz inovativan pristup – istoriju, teoriju i muzeologiju mode – tumače se manje poznati fenomeni nacionalne kulturne baštine.

 

Izvor: Spomen-zbirka Pavle Beljanski