Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba „Odakle i Kuda“ Vesne Golubović u Galeriji B2

Izložba „Odakle i Kuda“ Vesne Golubović otvara se u subotu, 07. 03. 2020. u 19č u Galeriji B2. Izložbu otvara ist. umetnosti Anica Tucakov. Izložba je realizovana u saradnji Kulturnog centra Beograda i galerije B2. 

Vesna Golubović 

Rođena 1955. Diplomirala 1980. godine na FLU u Beogradu na Odseku slikarstva i magistrirala 1986. Od 1981. do 2004. živela i radila u Njujorku, SAD.

... Krećući se između jednostavnosti i složenosti, ozbiljnosti i poetičnosti, od monumentalnih celina, poput projekta na Palati Albanija (2004), do intimnih dimenzija slika na platnu, umetnica je razvila vizuelnu gramatiku koja odbija autoritet singularnosti u odnosu prema nehijerarhijskom i serijalnom, gde jedna ideja odmah generiše sledeću u nizu. Ta logika se nalazi i u osnovi nove postavke, koja se iz prostora Likovne galerije Kulturnog centra Beograd, odnosno od jedinstvene zidne kompozicije realizovane u ovom prostoru (koja će nakon trajanja  izložbe postati deo same osnove zidova, koji će biti prekrečeni, te rad upotpunosti spojiti sa osnovom), kreće prema iskazu na slikama u izložbenom prostoru galerije B2.

Slike su često primarne, poput umetnosti monaha, a svaki potez kičice gotovo disaj, dubok, zvonak i čist, budući da sve uvek istovremeno ukazuje na celinu neke svetske povezanosti. Osećamo damare svemira, jer u nevidljivom je sve povezano. Duša, svesna svog postojanja, povela je razgovor sa večnošću i zvezdama. ... 

Odlomak iz teksta ”Odakle i Kuda” Anice Tucakov pisanog za katalog istoimene izložbe realizovane u saradnji Kulturnog centra Beograda i galerije B2.
.... 

 

Izvor: Galerija B2