Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Put ka apstrakciji" Ljubice - Cuce Sokić

Izložba „Put ka apstrakciji“ ponovo predstavlјa, u celosti, legat Kuće legata primlјen zaveštanjem Ljubice Sokić 2009. godine, ali i nekolicinu značajnih slika pozajmlјenih iz drugih muzeja i zbirki. Reprezentativnih 27 dela Kuće legata nastala su između 1965. i 1985. godine. To su mrtve prirode nastale od raznoraznih sitnih stvari zatečenih u atelјeu, potom  ženski portreti.

Uz zbirku Kuće legata, deo ove izložbe su značajne pozajmice od ustanova kojima je Ljubica Cuca Sokić takođe zaveštala svoje slike testamentom iz 2009. godine. Logistički, organizacioni, materijalni problemi sa kojima se suočavaju muzeji danas učinio je početnu ideju, da se u celini izlože svih 71 dela koje je Ljubica Sokić poklonila podelivši svoju umetničku ostavštinu između 10 ustanova u Beogradu i Srbiji, teškom za realizaciju. Stoga su izložena neka od tada primlјenih dela iz kolekcija Muzeja savremene umetnosti,  Galerije SANU, Narodnog muzeja u Beogradu i Kolekcije dr Miomira Gatalovića. 

Autor izložbe i kataloga  „Put ka apstrakciji – Legat  Ljubice Cuce Sokić u Kući legata – katalog zbirke“ je Ana Popović Bodroža, viši kustos. Recenzent kataloga je prof dr Irina Subotić.

 

Izvor: www.kucalegata.org