Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Slike prolaznog sveta" u Galeriji Matice srpske

U petak, 9. juna 2017. godine u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, otvorena je izložba SLIKE PROLAZNOG SVETA. Odnosi francuskog i srpskog intimizma autorke dr Dijane Metlić, istoričarke umetnosti, koja je realizovana u saradnji s Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad.  

Izložbom Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma predstavljaju se umetnička dela srpskih slikara prve polovine XX veka – Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića i drugih koji su prihvatili i u skladu s ličnim senzibilitetom preoblikovali slikarstvo francuskog intimizma. Njihova dela su odgovor na stvarnost koja ih je u četvrtoj deceniji XX veka ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište. Upravo usled topline koja zrači iz tih prizora, tišine ostvarene pomoću hromatske ravnoteže i umirene game, intimizam prekoračuje geografske, vremenske, nacionalne i bilo koje druge ustanovljene odrednice, jer „lokalizacija naše intimnosti u prostorima značajnija je za njeno poznavanje od određivanja datuma” (Bašlar). Fizički prostori intimizma psihološki su prostori umetnikovog bića. Harmonija intimističke slike neraskidivo je povezana sa stabilnošću i celovitošću unutrašnjeg bića njenog tvorca. Jedno drugom su oslonac, jedno bez drugog ne postoje.

Izložbu prati monografska publikacija Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma autorke dr Dijane Metlić u kojoj su, pored umetničkih dela srpskih umetnika, reprodukovana i dela francuskih intimista iz Muzeja Orsej, Centra Pompidu i Pti Pale u Parizu.

Tokom trajanja izložbe očekuje Vas prateći program.

Kustoska vođenja: subotom u 11.00 i nedeljom u 17.00 sati.

 

Izvor: Galerija Matice srpske