Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

IZLOŽBA TRANSFORMACIJE: OD slovenskih tradicija odevanja DO savremenih kreacija

IZLOŽBA TRANSFORMACIJE: OD slovenskih tradicija odevanja DO savremenih kreacija

6 - 26. septembar 2023.     

Autorka projekta: dr Andreja Rihter

Kustoskinja izložbe: Stanislava Vauda Benčevič

Organizatori: Muzej primenjene umetnosti, Forum slovenskih kultura i Ministarstvo kulture Republike Srbije

 

 

Projekat Transformacije realizovao je Forum slovenskih kultura, fondacija osnovana s misijom da povezuje slovenske kulture. Projekat okuplja odabrane učesnike i učesnice iz više zemalja u kontekstu razmene i transnacionalne saradnje. Inicijalna ideja projekta bila je pokretanje i podsticanje kreativnosti modnih kreatora kroz prizmu bogatog kulturnog nasleđa slovenskih zemalja.

Na prvoj izložbi u okviru projekta Transformacije u ljubljanskoj Gradskoj kući 2019. autorke Jožice Brodarič predstavljeni su dizajneri i dizajnerke: Nikolaj Božilov (Bugarska), Andrea Pojezdalova (Slovačka), Jelena Proković (Slovenija), Galina i Nikolaj Birjukov (Rusija) i Nevena Ivanović (Srbija).

Druga izložba koja nastavlja put projekta Transformacije, a čija je autorka Stanislava Vauda Benčevič, biće predstavljena prestoničkoj publici u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu tokom septembra meseca tekuće godine. Osim navedenih dizajnera i dizajnerki iz Bugarske, Slovačke, Slovenije, Rusije i Srbije, izložba okuplja i autore i autorke: Denisa Dovalova (Češka), Ivana Murišić (Crna Gora, Jelena Holec (Hrvatska), Kinga Krol (Poljska) i Dragan Hristov (Severna Makedonija). Oni će se publici predstaviti sa ukupno 50 različitih autorskih radova, stvorenih tokom projekta Transformacije.

Scenografski pristup postavci uvodi posmatrača u atmosferu povezanosti slavenskih kultura. Modeli su grupisani u krugove i međusobno povezani, podsećajući na folklornu stranu igre, u kojoj se svi drže za ruke dok igra teče, a mirisi raznorodnog bilja karakterističnog za slovensko područje – lipa, majčina dušica, kao i autentični slovenski zvuk – stvaraju jedinstven doživljaj za sva čula.

Autori su se inspirisali raznolikom prošlošću podneblja sa kojih potiču, a koja se može probuditi vezovima, printovima, tkaninama, tehnikama, materijalima, šarama, sa odećom u kojoj je mnogo simboličnog i skrivenog sećanja.

Izložba Transformacije tematski spaja tradiciju i savremene dizajnerske prakse, podjednako kao i različite generacije savremenih modnih dizajnera. Sa deset      autorskih vizija i kolekcija, projekat sada dobija opipljive temelje za uspostavljanje dugoročne platforme za modno stvaralaštvo slovenskih zemalja – i dolaženje do svetskih modnih prestonica sa svojim originalnim senzibilitetom.

Važan deo projekta Transformacije, osim svečanog otvaranja, predstavlja Umetnički kružok, koji Muzej primenjene umetnosti organizuje u saradnji sa manifestacijom Belgrade Fashion Week, a sa ciljem umrežavanja i razmene iskustava. 

FORUM SLOVENSKIH KULTUA

Forum slovenskih kultura (FSK) jeste fondacija nastala iz kulturnog miljea, a koja deluje u javnom interesu. FSK je zvanično osnovan 2004. godine, a danas povezuje više od 300 miliona Slovena u trinaest slovenskih zemalja.

Misija Foruma slovenskih kultura jeste da kroji kontakte i na taj način veze između građana trinaest slovenskih zemalja. Tako se kulturne veze između slovenskih naroda pažljivo obnavljaju, proširuju i jačaju. Povezivanje i saradnja najbolje podstiču kreativnost, obogaćuju raznolikost slovenskih identiteta i jačaju kulturni dijalog u evropskom i globalnom prostoru. Forum je tradicionalno mesto razmene vrednih znanja i iskustava, a kao promoter novih ideja Forum slovenskih kultura jeste mesto za uvek nove mogućnosti i prilike, kaže u uvodnom tekstu kataloga izložbe dr Andreja Rihter, autorka projekta.

„Slovensko nasleđe stoga nadahnjuje i vezuje. Zašto onda u slovenskim prestonicama na prste jedne ruke brojimo velike domaće dizajnere ili modne kuće?”, pitala se dr Andreja Rihter kada je osmislila projekat Transformacije 2018. godine. Glavno pitanje koje je dr Rihter postavila u katalogu: „Da li možemo da transformišemo evropsku mapu originalnim modnim kreacijama, kao što smo uspeli da uradimo sa muzejima i romanima? Znamo li da otvaramo nove perspektive, tkamo buduće kreacije od šara i boja tradicije i širimo vidike? Ovom izložbom, koja je pred nama, pitanje je dobilo nedvosmislen odgovor.”

 

Izvor: Muzej primenjene umetnosti, Beograd