Arthaus
Ustanicka 189, 1. floor, office 13
11000 Beograd, Srbija
Tel:
Fax:
E-mail: info@arthaus.rs

Izložba "Šezdesete - podsećanje" u Muzeju Vojvodine

U utorak, 29. marta 2016. godine, u 19 časova u Dunavskoj 35 u Novom Sadu, biće otvorena izložba tapiserija pod nazivom „Šezdesete - podsećanje“, autorke Goranke Vukadinović.

Na izložbi će biti prikazane tapiserije tkane i izvedene u „Ateljeu 61“, šezdesetih godina XX veka, sa intencijom da se postavkom prikaže geneza nastanka i razvoja tapiserijskog medija kao potpuno nove vizuelne umetnosti na tlu bivše Jugoslavije. Tih šezdesetih godina je izvedeno čak 150 tapiserija, što govori u prilog, zainteresovanosti i zaintrigiranosti umetnika da eksperimentišu i iskazuju se u mediju, koji je za njih do tada bio nepoznat. Neke od ovog impozantnog broja tapiserija potpisuju i: Ilija Bašičević- Bosilj, Boško Petrović, Stojan Ćelić, Dragutin Cigarčić, Boško Karanović, Milan Konjović, Mladen Srbinović, Etelka Tobolka, Jovan Soldatović, Ankica Oprešnik… ali i čitav niz slovenačkih autora, među kojima i Franc Slana, Lojze Spacal i Janez Bernik.

Izložba će prikazati tapiserije iz Zbirke tapiserija „Atelje 61“, Muzeja grada Novog Sada, Osnovne škole „Svetozar Marković - Toza“, te privatnih kolekcija i biće otvorena do 7. aprila 2016. godine u Muzeju Vojvodine.

Izvor: Muzej Vojvodine